Conferentie Cultuur, kunst en positieve gezondheid

Op dinsdagmiddag 12 september 2017 was Stichting Levenskunst aanwezig op de conferentie Cultuur, kunst en zorg. Georganiseerd door ZonMw met de vraag: wat gebeurt er op het vlak van cultuur en zorg? En hoe wordt dit ervaren door cliënten, zorgprofessionals en zorgorganisaties? Het was een inspirerend en cultureel programma met o.a. een dansvoorstelling van Cardiac Output.

De maatschappelijke meerwaarde van culturele interventies voor de langdurige zorg wordt in binnen- en buitenland erkend. Maar wat is er eigenlijk allemaal op dit vlak? En werkt het wel? Het ontbreekt vaak aan structureel bewijs voor de positieve effecten van culturele interventies op de positieve gezondheid (weerbaarheid) van mensen. Daarom financiert het ministerie van OCW via ZonMw onderzoek hiernaar.

Stichting Levenskunst houdt al jaren kwalitatief onderzoek naar de effecten van Theateratelier. De deelnemers worden in hun ontwikkeling gevolgd door hun begeleiders en er wordt op 8 indicatoren gemonitord:
• wonen (van begeleid naar zelfstandig)
• scholing (behalen van een kwalificatie of activering van een reeds behaalde kwalificatie, leervaardigheden bij de trainingen)
• werk (van vrijwillig naar betaald)
• gezondheid (drugs-alcohol-psychiatrie: van een hoge naar een lage zorgbehoefte)
• sociale contacten (toename van het aantal betekenisvolle, protectieve contacten en afname van het aantal bedreigende contacten)
• financiën (schuldsanering en schuldenpreventie)
• zelfregie (van professionele steun naar steun vanuit het cliëntsysteem)
• tijdsbesteding (aantal betekenisvolle bezigheden, inclusief deelname aan de oprichting en het beheer van de stichting)

Enkele resultaten in de periode 2014-2016:
Verslaving: Vier deelnemers zijn van hun verslaving (alcohol, blowen) afgekomen door intensieve hulp/opname en hebben deze hulp nu niet meer nodig.

Financiën: Vijf deelnemers hebben hun schulden afgelost en zijn met een schone lei begonnen.

Werk: Zeven deelnemers hebben weer een betaalde baan gekregen of kregen vrijwilligerswerk.

Zorg voor eigen welzijn: Verschillende deelnemers hebben stappen gezet naar de tandarts, de opticien, de kapper, de psycholoog, het ziekenhuis, therapie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.